When we moved to The Barn one end of the oldest part, originally a 17th century wheat barn, was divided in two with a mezzanine creating a separate first floor level. While it was a useful extra space, and we toyed with the idea of keeping it as a library or office area, the space underneath was dark and the ballistrade was just too close to the central brick chimney.

The Essex Barn mezzanine before removal

We decided it had to go.

RE Butler, who are working with us at The Barn and are experts in barn conversions and renovations, set to work removing the old mezzanine and it was fascinating to see how it was constructed. Some of the wood will keep us warm this winter in our wood burners but the heavy oak posts and floorboards were just to beautiful to scrap so we decided to transform them into our new family dining table in keeping with our ethos at The Barn to repurpose existing materials wherever possible.

The removal of the mezzanine at The Essex BarnAnd the result is a lighter more open space that we just love…

Goodbye mezzanine hello light at The Essex Barn

Goodbye mezzanine - hello light at The Essex Barn


Linking with Circus Mums, Honest Mum, Mama and More

Sign up for The Essex Barn newsletter

    6 Comments

  1. Emma's Mamma July 30, 2015 at 11:00 am Reply

    Wow I think you definitely did the right thing! It looks amazing! I’m enjoying your new blog btw 🙂 xx #brilliantblogposts
    Emma’s Mamma recently posted…Staring at sheepMy Profile

    • Michelle Reeves (The Essex Barn) July 31, 2015 at 6:27 am Reply

      Thanks hun, we had lots of advice both ways but went with out guts and it was definitely worth it. Thanks for your kind words too! xx

  2. Carol Cameleon July 27, 2015 at 8:19 pm Reply

    Wow, just beautiful. Much, much lighter for sure. It’s lovely to read my first post of yours here Michelle. I’ll be back, that’s for certain – drooling over the pictures in the corner 😉 #PRIDElinky
    Carol Cameleon recently posted…A Letter from Buckingham Palace … yes really!My Profile

    • Michelle Reeves (The Essex Barn) July 27, 2015 at 8:59 pm Reply

      It’s great to have you here Carol and thanks so much for your kid words! We’re loving the light and airy space that removing the mezzanine revealed.

  3. Tinuke July 24, 2015 at 11:42 am Reply

    Wow, what a difference it’s made! The light just floods into the space now. I love that you repurposed the wood for your dining table.
    Thank you so much for linking up to #pridelinky
    Tinuke recently posted…PRIDE linky – first week of holidaysMy Profile

    • Michelle Reeves (The Essex Barn) July 25, 2015 at 6:18 am Reply

      Thank you Tin, it really has made a huge difference. A few people who loved the extra space the mezzanine gave us made us doubt ourselves initially but we’re SO glad we went with our hearts because the light is amazing x

Leave a Comment




CommentLuv badge